PEER GYNT – God’s Choice!

PEER GYNT – God’s Choice!

- en forestilling  om å være seg selv nok!

 

Er vi som bor i Norge verdt mer enn mennesker fra tredje verden? Har vi denne rikdommen fordi vi er bedre mennesker enn de som er fattige? Er vi flinkere og/eller klokere? Har de havnet i sin flyktningsituasjon med bakgrunn i krig og fattigdom fordi de er dårligere mennesker enn oss, dummere eller mindre verdt?

 

Forestillingen Peer Gynt- Gods Choice, er en variasjon eller dekonstruksjon av Peer Gynt, der målet er å bruke Ibsens originale materiale for å belyse forhold i verden i dag, med hovedvekt på menneskerettigheter og spesielt på migrasjons- og flyktningsituasjonen i Europa i disse dager.  Vi vil ta i bruk figurer og objekter, lys, lyd og film. Det medvirker 3 skuespillere og en spill-leder i forestillingen!

 

Europa har de siste årene i nesten unison enighet valgt en proteksjonistisk linje, og nærmest stengt grensene for flyktninger, spesielt fra Syria. Retorikken rundt en slik politikk fra politikere og samfunnsdebattanter, synes for Kompani 13 å tangere Peer Gynts hybris i sin opplevelse av verdens sammensetning, hans «keiserlige» fremferd av «å være seg selv nok»!

 

Peer Gynt Gods Choice, er et interaktivt stykke. Med det menes at både utformingen og avviklingen av forestillingen er gjort med grep der målgruppen, unge mennesker på ungdomstrinnet og i videregående skoler, tar del.

se utdrag av forestillingen

 

Pg13.jpegMusikaljentene:

Cecilie Strønen Damm,
Mathilde Strønen Damm,
Selma Strønen Damm
Lovise Moland Espeland

Dette er 4 meget talentfulle unge scenekunst-spirer som har markert seg veldig i Bergens kulturmiljø, først og fremst gjennom sang og musikk, men også gjennom teater. De har bla.a samarbeidet med Tore Vagn Lid og Transiteateret, og mottatt priser for dette. Sitt store gjennombrudd hadde disse jentene med forestillingen «Julens Magi», som er spilt med stor suksess de tre siste julene i Bergen. De 4 jentene laget hele forestillingen selv, de skrev libretto og komponerte melodier.

 

I forestillingen Peer Gynt – Gods Choice, medvirker de fire som skuespillere og sangere, men også som kontaktledd til de ungdommene som kommer for å se på forestillingen. I og med at forestillingen er interaktiv, er det viktig å lage trygghet for de unge som kommer i teateret, slik at de føler seg ivaretatt for det å faktisk tørre å ta del i forestillingen. Slik sett vil de fire jentene ha en meget viktig rolle! Vi håper at de i tillegg kan nyte godt av og lære mye av prosessen og de erfaringene de gjør i prosjektet.

Save

Kompani 13 samarbeider i dette prosjektet med det Ungarske teaterkompaniet: Kàva Kulturális Muhely. Denne gruppen har gjennom flere tiår spesialisert seg på interaktivt teater, spesielt det som kalles Community Theatre. Dette er en teaterform der målgruppen (publikum) er med og bestemmer temavalg, innfallsvinkel, utforming og også tar del i selve avviklingen av forestillingen, også som aktører selv på scenen. Ofte er temaene i disse forestillingene noe som handler om målgruppen selv. Dette kan være sosiale, politiske, psykologiske eller moralske spørsmål.

 

INTERAKSJON i forestillingen!

 

Forestillingen er interaktiv – dvs. at publikum blir engasjert i diskusjoner og aktiviteter i løpet av forestillingen!!!!

 

Peer Gynt – God’s Choice – er en figurteaterforestilling som presenterer en rekke forskjellige virkemidler. Det vil veksle mellom dukketeater, maskespill, skyggeteater, film- og bildeinstallasjoner og sekvenser med skuespill-basert fortellerteater. Forestillingen er en slags vandreteater. Stykket begynner og slutter imidlertid på samme sted – i en rettsal.  Elevene er juryen, som i siste instans skal dømme om Peer Gynt er seg selv eller seg selv NOK, i overført betydning: om det norske folks holdninger til vår tids flyktningsituasjon er rasjonell og human eller proteksjonistisk, opportunistisk og egoistisk?

 

 2018

Nypremiere: 11.2 kl. 18.00 Kongesalen, Cornerteateret på Møhlenpris

spilles også Mandag – fredag:  DKS - skoleforestillinger 9.30 og 12.00

Fredag 16.2. kl. 19.00
Lørdag 17.2 kl. 18.00
Søndag 18.2 kl. 15.00

 SE BILDER FRA PEER GYNT - GOD´S CHOICE 2018

Prosjektutvikling:
Steinar Thorsen
Jorunn Lullau
Jan Holden

Manus og regi
Steinar Thorsen

På scenen:
Steinar Thorsen
Jorunn Lullau
Jan Holden
Robin Jacobsen

 +musikaljentene!

Dukker :
Monika Solheim/ Jan Holden

Musikkansvarlig:
Mathias Grønsdal

Lys:
Jan Holden

© 2021 kompani13.